Agenda

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

09-10-2020

Zon in Landschap | Talkshow in Mediapark, zesde bijeenkomst

Sessie 1, 15.00: Ronde tafelgesprek met:
De visie van Prof. Wim Sinke (UVA, TNO): Van laagste kosten naar maximale waarde! Zonneparken van het volgende decennium en de vierkante meters die ze in beslag nemen. Met Frans van den Heuvel die als CEO van een internationale projectontwikkelaar de situatie in Nederland goed kan vergelijken met andere landen. Met Annie van de Pas die als Netwerk directeur van de Natuur en Milieu Federatie voor de maatschappelijke waarden op komt.

Sessie 2, 15:30: Ruimtelijke kwaliteit met:
Jeroen Everaert, winnaar van de Rotterdamse cultuur penning over zonnepark ontwerpen met een “Please in my backyard” effect. De laatste energielandschapsontwerpen met een positieve impact op de ruimtelijke kwaliteit uit de koker van Prof. Sven Stremke (WUR, AHK). De realiteitszin van Frans van den Heuvel. 

Sessie 3, 16:00: Biodiversiteit met:
Annie van der Pas en het winnende lot van de Energietuinen. Drie voorbeeld projecten rond participatie en ecologie gefinancierd door de postcode loterij. Alex Schotman over het branche breed gedragen project voorstel EcoCertified Solar Parks dat de weg bereidt naar transparante en openbare certificering van natuur inclusieve zonneparken. De onafhankelijke kijk van ecoloog Prof. Hans Cornelissen op deze ontwikkelingen.

Sessie 4, 16:30: Agri-PV met:
Eric Tonnaer over de ontmoeting van hightech PV systemen met ecologische landbouw. Inzicht in het recent gestarte TKI project Symbizon dat strokenteelt combineert met zonvolg systemen gebaseerd op geavanceerde algoritmen. Luuk van Wezel over het project voorstel Sunbiose waar o.a. mobiele boogsystemen voor biologische teelt, semi-transparante systemen voor vollegrond groente gewassen en pilots voor zacht en hard fruit op stapel staan. Alles gericht om impact in de landbouw sector te bereiken. De vooruitziende blik van Prof. Wim Sinke over de kwantitatieve mogelijkheden van PV.

Achtergronden speciale gasten:

Annie van de Pas, Natuur en Milieufederatie over Energietuinen
Energietuinen - Tuinen waar je energie van krijgt. Een Energietuin is een multifunctionele plek waar meer gebeurt dan alleen groene energie opwekken. Het is ook een plek waar de natuur tot bloei komt. Mensen kunnen er recreëren en leren over duurzame energie. En zeker zo belangrijk: we ontwerpen en maken de Energietuin samen met de omgeving. Zo moet er een beleefbaar landschap ontstaan dat meerwaarde levert voor het gebied.

Jeroen Everaert, Mothership over “Please in my Backyard”
Mothership is een Rotterdamse conceptontwikkelaar met een heel eigen signatuur. We werken in binnen- en buitenland aan iconische projecten die de publieke ruimte verrijken met bijzondere belevingen voor iedereen. Middels deze conceptuele benadering levert Mothership toegevoegde waarde – door de manier waarop we kunst laten samengaan met en verwerken in de omgeving. De jarenlange kennis om mensen te bereiken met kunst zetten zij nu in voor de energie transitie.

Zonneparken, windmolens en andere vormen van duurzame energie worden vaak gezien zoals vluchtelingenopvangcentra; men vindt het noodzakelijk dat ze er komen maar liever niet te dichtbij. De huidige zonneparken en windmolens worden veelal landschapsvervuiling genoemd. Door op een andere manier naar zonneparken te kijken kunnen scenario’s worden gecreëerd waardoor men juist mensen hiernaar toe trekt en omwonenden trots laat zijn op “hun” duurzame energie. Ook integratie met educatieve doeleinden is mogelijk. 

Denk hierbij aan de Lingemeren en Ripples of Change, een drijvend zonnepark in het centrum van de stad.

Eric Tonnaer, Vattenfall, over Agri-PV project Symbizon
Vattenfall streeft ernaar om zonneparken zo goed mogelijk in te passen in de landelijke omgeving. Hierbij wordt gekeken naar het design van de parken, indeling van de velden en waar mogelijk verschillende landtoepassingen te combineren. Symbizon is een pilot project van Vattenfall waar de optimale symbiose tussen PV en landbouw wordt onderzocht. Binnen dit project worden bifacial zonnepanelen en een single-axis tracker gecombineerd met duurzame lane farming. De zonnepanelen zullen zowel energie opwekken als helpen bij gewas bescherming tijdens bijvoorbeeld hagelbuien, vorst of verdamping van grondwater tijdens droge periodes. Hierdoor kan er worden getracht om meerwaarde te creëren voor de boer en tegelijkertijd duurzame energie worden opgewekt.

Voor vragen mail info@zoninlandschap.nl

Locatie Mediapark Hilversum, United Studio 32.

Terugkijken talkshow
Bekijk hieronder de volledige talkshow terug (4 delen).

Deel 1: Toekomstvisie van zonneparken naar het nu

Deel 2: Ruimtelijke kwaliteit

Deel 3: Biodiversiteit

Deel 4: Dubbel landgebruik, Agri-pv 

Onze andere consortia