Agenda

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

02-11-2021

NCZiL On the Road | Het Nationaal Consortium Zon in Landschap bezoekt zonneparken in Rilland

Het is ons een genoegen om eindelijk weer bij elkaar te kunnen komen en een inspirerende bijeenkomst te kunnen faciliteren. Deze keer on the road voor een bezoek aan twee zonneparken te Rilland in de provincie Zeeland die een verhaal vertellen over de toekomst van zonneparken in Nederland. 

Op 2 november komt u met de trein of auto naar Roosendaal. Vlak bij het station ontvangen wij u met koffie, thee en broodje waarna we samen in een touringcar naar Rilland vertrekken. Wederom staat kennisuitwisseling, ontmoeten en netwerken centraal.

Zonneparken Rilland – innovatie - bodemkwaliteit
Op de oever van het Schelde-Rijnkanaal staat sinds 2019 een zonnepark met een vermogen van ca 12 Megawattpiek. Het zonnepark heeft een oost-west oriëntatie en is het eerste commerciële bi-faciale Zonnepark van Europa. Deze bifaciale zonnepanelen zijn semi-transparant waardoor de grond onder deze panelen beter belicht wordt dan bij standaard panelen. Dit is naast andere factoren cruciaal voor behoud en verbetering van bodemkwaliteit. Cruciaal voor landeigenaren omdat deze vaak eisen dat de grond minimaal dezelfde kwaliteit moet hebben na 20-25 jaar als bij gunning van het park. Alle reden om concreet te kijken wat we van dit innovatieve park kunnen leren. Om de hoek bezoeken we ook een park met een vergelijkbaar ontwerp maar dan met standaard panelen. Over de relatie tussen park ontwerp en bodemkwaliteit zijn recent een aantal Nederlandse publicaties verschenen. Deze inzichten zijn overdraagbaar op Agri-PV en zeker van belang voor ontwerpers. Laten we met beide voeten in de klei de discussie aangaan!

Bekijk hier de terugblik van de roadtrip!

Onze andere consortia