Nieuws

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

31 mrt.
“Het probleem is dat het ergens op een plek moet komen en dat je het kwijt moet kunnen”

Aliene van der Veen is via TNO verbonden aan het consortium. Zij houdt zich bezig met artificiële intelligentie, algoritmes en de vraagkant van zonneparken. “Hoe kan je de vraag flexibeler maken? Daar focus ik me op.” De nieuwe zonneparken moeten wel in te passen zijn in ons energienetwerk. “Hoe we de vraag kunnen laten meebewegen, is wat ik kan brengen. Inpassing van de vraag en slimme oplossingen.”  

Hoe groot is de uitdaging die voor ons ligt?
“We weten dat we liever vandaag dan morgen moeten overgaan op duurzame energie. Daarom moeten we het nu doen met de spullen die we nu hebben: zonne-energie plaatsen waar het nu kan en zoveel mogelijk gebruiken voor energievraag die er nu is. Je kunt het later altijd nog verbeteren, maar je gaat de doelstelling van de energietransitie niet halen met wachten.”

“De consument wil vooral niet gestoord worden. Iedereen wil gewoon stroom gebruiken. Mensen hebben geen zin om met apps te werken en reageren niet voor een paar cent. Slimme gebouwen en apparaten kunnen dat wel, zelfs zonder dat mensen het al teveel merken.”

Wat is je motivatie om bij NCZIL mee te doen?
“Dit is precies wat we nodig hebben! Ik ontmoet bij het NCZIL veel mensen die net een ander deel van de puzzel hebben van de toepassing van zonne-energie. Samen kun je ook veel beter nadenken over hoe je de vraagkant mee kunt nemen in die puzzel. Als we alles apart van elkaar blijven bekijken komt het nooit bij elkaar.”

Waarom wil jij bijdragen aan het vraagstuk?
“Met zon en wind heb je energie uit je eigen gebied. Het idee dat je wat meer zelfvoorzienend wordt zou eigenlijk wel onze drijfveer moeten zijn. Dat ligt ook veel dichter bij mensen dan de CO2-problematiek. Mijn doel is de energietransitie versnellen op een manier die past bij het nu en straks. Als iedereen boos is, wordt het niks.”

Wat kan jij bijdragen aan het vraagstuk?
“De vraag bij het zonnepark brengen. Dat zou ook wel waterstof kunnen zijn, of warmte of koude, maar ook zeker gewoon een elektrische vraag in de buurt. Hoe kan dat het zonnepark nou helpen? Zowel voor een businesscase als om een aansluiting te krijgen op het net. Ik kan een deel van de oplossingskant inbrengen. Ik heb een netwerk en kennis binnen TNO over hoe je de vraag op de juiste plek het beste kunt inzetten, zowel economisch als maatschappelijk.”

Wat zal de toekomst brengen voor Zon in Landschap?
“Ik denk dat het consortium ondernemers aanzet om nog meer te gaan nadenken over hoe ze het de komende jaren nog voor elkaar kunnen krijgen. Nu is het simpelweg: je hebt een plan, je rekent een sommetje uit, je pacht een stukje land of een dak. Prima. Maar zo werkt het straks niet meer, de keten wordt complexer. Hoe zal hun businesscase er dan uitzien?”

“Binnen tien jaar hebben we hopelijk de klimaatdoelstellingen gehaald en meer dan dat. Daar lijkt het wel op qua investeringen in zon en wind. Het probleem is dat het ergens op een plek moet komen en dat je het nog wel aan iedereen kwijt moet kunnen, zowel lokaal als op de Europese energiemarkt. Dat gaat vanaf 2030 nog veel meer spelen.”

Neem contact op met het Nationaal Consortium Zon in Landschap!

Onze andere consortia