Nieuws

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

13 mei.
Terugblik roadtrip Zon in Landschap in de Betuwe

Het was een waar genoegen om elkaar weer live te ontmoeten op 10 mei  in de Betuwe met mooie lente weer. We hebben samen veel informatie uitgewisseld en de afwisseling van de activiteiten in de bus en inspirerende praatjes bij de telers hebben deze middag tot een succes gemaakt.

Wij zijn op bezoek geweest  bij fruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen die als eerste ter wereld rode bessen kweekt onder zonnepanelen. De panelen leveren duurzame stroom, maar beschermen tegelijkertijd ook de bessen tegen extreem weer. Het bedrijf levert met zijn panelen duurzame stroom voor ongeveer 950 huishoudens. Fruit heeft licht nodig. Onder meer in samenwerking met Wageningen University & Research is in het Sunbiose-project gezocht naar een goed evenwicht tussen stroomopbrengst en fruitoogst.

Bij de onderzoekslocatie van Wageningen Plant Research staat sinds dit jaar de proefopstelling met zonnepanelen boven perenbomen. In Randwijk hebben wij deze opstelling bezocht. Het gaat om een pilotopstelling van een paar honderd vierkante meter. Het doel van de proef is om te zien hoe peren reageren op de zonnepanelen. Via deze link lees je het artikel.

Onze andere consortia