26 nov.
'We moeten snel en veel meer duurzame opwek realiseren'
Minne de Jong is via TNO verbonden aan het consortium Zon in Landschap. Hij houdt zich bezig met de digitale kant van zonneparken: Hoe kunnen we opwekvoorspellingen verbeteren? Hoe kunnen we met gecombineerde systemen betere verdienmodellen realiseren en het net ontlasten? Hoe kunnen we onderhoud stroomlijnen op basis van slimme algoritmes?
Hoe groot is de uitdaging die voor ons ligt?
Ons nieuwe, hernieuwbare energiesysteem gaat grotendeels gevoed worden door zon en wind. De uitrol daarvan heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, maar we zijn er nog lang niet. Ondertussen komen de eerste serieuze groeipijnen aan de oppervlakte. Netcongestie is daarin een bijzonder grote uitdaging. Als we doorgaan zonder het systeem slimmer te maken, dan zijn de investeringen die nodig zijn voor het versterken van het net onverantwoord groot. Daarom moeten we nadenken over hoe we slimmer kunnen omgaan met opwek, het netwerk, opslag en vraagsturing. Opslag, in de vorm van batterijen maar ook op andere manieren, wordt een bepalende ‘building block’ in de energietransitie en is een vereiste voor verdere uitrol van zonnestroom.
Wat is je motivatie om bij NCZIL mee te doen?
De uitdagingen met betrekking tot het netwerk zijn maar een deel van onderwerpen waar we aan moeten werken. Andere leden van het consortium bekijken de puzzel met een andere bril, en juist die verschillende invalshoeken maakt dat we creatieve oplossingen kunnen ontwikkelen vanuit een systeemperspectief. Samen kun je ook veel beter nadenken over hoe je de vraagkant mee kunt nemen in die puzzel.
Waarom wil jij bijdragen aan het vraagstuk?
We moeten snel en veel meer duurzame opwek realiseren, maar tegelijk moeten we zorgen dat we dat op een goede manier doen, met oog voor landschap, omgeving, maar ook kosten, zowel voor ontwikkelaars als ‘gesocialiseerde’ kosten. Mijn inbreng vanuit het oogpunt van het netwerk en slimmere systemen kan daarbij van waarde zijn.
Wat kan jij bijdragen aan het vraagstuk?
Mijn achtergrond is in zonne-energie-toepassingen en multifunctioneel ruimtegebruik. Bij multifunctioneel ruimtegebruik moeten we steeds zorgen dat het toepassen van zonne-energie de primaire functie niet in de weg zit. Tegelijkertijd kan het alleen een succes worden als er ook oog is voor het praktisch en rendabel bouwen van zonnestroomsystemen. Dat vraagt om een systeemaanpak. Het NCZIL is een systeemaanpak-smeltkroes, waar veel verschillende belangen, perspectieven en expertises samenkomen. Mijn inbreng zal zijn op het gebied van digitale kansen voor zonnestroomsystemen en netwerken.
Wat zal de toekomst brengen voor Zon in landschap?
Om onze klimaatdoelen te halen moet er nog veel meer opwekcapaciteit worden bijgebouwd. Maar we moeten dat wel op een goede manier doen. De gedragscode voor zonneparken uit 2019 is een goed voorbeeld van hoe verschillende er zonneparken kunnen worden ontwikkeld met oog voor landschap en bodemkwaliteit. Ik maak me er sterk voor dat de uitrol van zonne-energie kan doorgaan, maar wel op een goede manier, samen met het consortium.